|
|
|
»
Stiri » Salvia

Salvia

Cateva lucruri despre frumusetea si beneficiile unui condiment din bucatariile noastre: salvia
 
"Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu. O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. "Salvia" vine din latinescul "salvare" - a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol. 
Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune un vechi proverb chinezesc. Medicii greci si romani - Galen, Plinius, Dioscoride - elogiaza si ei salvia, considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. A devenit in timp planta medicinala, condiment si obiect in ritualuri spirituale.
 
Cartile de bucate din toate timpurile scriu ca salvia “salveaza” stomacul, ajutandu-l sa mistuie mai usor mancarurile grele, carora le da un gust specific.
 
Salvia este, de altfel, preferata locuitorilor din jurul Mediteranei care o pun proaspata, bine maruntita sau pulbere, in supe, in paste, in peste si fructe de mare, in pasta de branza sau de unt pentru tartine, in sandwich-uri cu oua sau cu pateu de linte sau fasole, in salate, in painea, pateurile, placintele si biscuitii de casa, in salate si sucuri de fructe.
In bucataria romaneasca este folosita in umpluturile pentru carnuri, sote-uri, orez si paste.