|
|
|
»
Stiri » Cimbrul

Cimbrul

Cimbrul (Satureja hortensis) este o planta perena din genul Satureja, familia labiatelor (Lamiaceae) si isi are originile tot din zona Marii Mediterana. Este o planta scunda, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri in inaltime.
 
In trecut, cimbrul se denumea si lamaita, respectiv lamaioara si era deosebit de apreciat in Evul Mediu, mai ales in bucatariile de pe langa asezamintele monahale.
 
In bucatarie, este intrebuintat in diferite preparate culinare, mai ales in mancarea de fasole, cea de linte, dar si la prepararea carnii de porc si de vanat. Se foloseste, de asemenea, la prepararea sarmalelor. Merge bine in combinatie cu puiul, pestele si legumele radacinoase. Frunze si tulpini intregi de cimbru se introduc uneori in borcanele în care se mureaza varza si castravetii. Cimbrul proaspat poate fi tinut in frigider pentru ca rezista destul de bine, insa cel uscat este mai aromat.