|
|
|
»
Retete » Tinsurica

Tinsurica

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta traditionala din Ardeal ”Tinsurica” (sau ”Intinsura”) provine din satul Lazesti, Comuna Vadul Motilor (Judetul Alba) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Ca multe alte mancaruri traditionale cu specific pastoral, „Tinsurica”sau ”Intinsura” a fost un fel de mancare facut de catre crescatorii de animale fiind intalnit in mai multe zone muntoase (Apuseni, Ranca.)
 
Exista mai multe variante de retete, cu diferite ingrediente „albe” fiind adesea inlocuit laptele cu unt si/sau branza.
 
Ingrediente:
·         Lapte
·         Smantana
·         1 lingura (cu varf) faina Gold Maya
·         Sare
 
Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert. Dupa ce a dat in clocot se adauga smantana si apoi faina Gold Maya, in ploaie, amestecand permanent pana se transforma intr-un sos gros.
 
Se adauga sare Kotanyi.
 
Se mananca dimineata sau seara, calda, cu bucati de paine sau mamaliga.
 
Secretul bucatarului
Pentru a evita formarea „cocoloaselor” in tinsurica se amesteca permanent pe durata prepararii.
 
Mod de servire
Adevarata savoare a mancarii sta in „intingerea”cu bucati de paine sau a mamaliga in sosul alb (tinsurica). De aici provine si numele de ”Tinsurica” sau ”Intinsura”..