|
|
|
»
Retete » Smaren bucovinean

Smaren bucovinean

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Smaren bucovinean” era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Ingrediente:
  • 450 gr faina Gold Maya
  • 50 gr unt
  • 180 ml ulei
  • 6 oua
  • 100 gr zahar
  • 700 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 225 ml sirop de zmeura – pentru ornat

Cum se prepara?

Se separa albusurile de galbenusuri. Se amesteca galbenusurile cu zaharul tos, untul topit, faina Gold Maya, sarea si laptele pana ce se obtine o pasta omogena. Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor.
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie, se ia cu lingura o cantitate de aluat si se rumeneste in ulei pe ambele parti.
Se aseaza pe un platou, una langa alta, fara a le suprapune, ca sa nu se turteasca si se toarna peste ele siropul de zmeura.

Secretul bucatarului

Pentru a amesteca galbenusurile cu celelalte ingrediente, precum si pentru a bate albusurile, foloseste un mixer automat, cum este cel de la Heinner. Chiar daca in trecut prepararea retetei se realiza exclusiv manual, folosirea unei mixer electric, cu bol, usureaza munca foarte mult; va fi suficienta adaugarea ingredientelor, in timp ce mixerul le va amesteca si va bate albusurile.