|
|
|
»
Retete » Placinta olteneasca

Placinta olteneasca

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In noiembrie, Celebration Garden este restaurantul partener al proiectului.

Reteta Placinta olteneasca este folosita in Oltenia si a fost preparata la restaurantul Celebration Garden, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Ingrediente:

·         Aluat de foietaj (din 200 g faina Gold Maya, 200 g unt nesarat, 1/4 sare,100 ml. apa rece)
·         2 tije de praz
·         200g branza telemea
·         Sare
·         Piper
·         Galbenus de ou
·         50 ml lapte
 
Preparare aluat foietaj:

Se pune faina Gold Maya BL00 intr-un castron si se presara cuburile de unt la temperatura camerei si taiate in bucati egale deasupra ei.
 
Se amesteca faina cu untul astfel incat cuburile sa fie acoperite. Se toarna apa rece pe toata suprafata fainii si se incepe framantarea aluatului in felul urmator: se pune palma sub faina, se aduce deasupra untului si se apasa cu podul palmei. Se continua aceasta miscare pana cand se incorporeaza toata faina. Dupa ce a fost incorporata toata faina, se rastoarna aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarata faina.
 
Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara de un deget grosime si se impatureste in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos se roteste bucata de aluat la 90 de grade si se repeta intinderea si impaturirea in trei. Se pune aluatul la frigider 30 minute.
 
Mod de preparare umplutura:

Se curata prazul, se taie rondele si se fierbe aproximativ 1 minut in apa sarata. Apoi se strecoara si se lasa sa se scurga intr-o sita. Telemeaua se taie cubulete.
 
Aluatul se intinde pe o planseta si se taie in dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi nou format se intinde cu sucitorul pentru a se subtia aluatul, iar la mijloc se adauga amestecul din praz si branza. Se impatureste in doua, pe lungime, se ruleaza si se aseaza ruloul intr-o tava unsa cu ulei.
Pentru a prinde o culoare frumoasa, se pot unge cu un amestec de galbenus cu putin lapte.
Se introduce tava in cuptorul incins, pana ce placintele se rumenesc deasupra.
 
Mod de servire:

Placintelele se pot servi calde sau reci.