|
|
|
»
Retete » Paturi

Paturi

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta traditionala din Ardeal “Paturi” a fost primita de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Fotografiile retetei au fost realizate de Point Studio iar filmul de preparare a fost produs de New Multimedia Solutions.
 
Ingrediente:
  • Faina de malai Gold Maya,
  • Carnati de casa, 
  • branza de oaie framantata cu sare,
  • untura – pentru prajit
  • lapte acru (iaurt) de oaie – pentru servire
 
Mod de preparare
Se face o mamaliga tare din faina Gold Maya. Se prajeste carnatul in untura de porc.
Se framanta branza sau se da pe razatoare.
 
Se pune un strat de mamaliga, un strat de branza, presarata, un strat de rondele de carnati prajiti dupa care iar un rand de mamaliga, branza si carnati, in functie de cate ”paturi” va avea produsul final.
 
Mod de servire
Se serveste cu iaurt de oaie sau de vaca, acrisor.
 
Secretul bucatarului
Pentru un plus de savoare, ”Paturile” se ”pregatesc” intr-un vas de yena sau un castron care se pune cateva minute la cuptor pentru ca branza sa se topeasca. Suplimentar, in fiecare strat se adauga cartofi prajiti si se toarna cu lingura untura.