|
|
|
»
Retete » Malai cu dovleac la cuptor

Malai cu dovleac la cuptor

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Ingrediente:
  • 400 gr malai Gold Maya
  • 400 gr. dovleac
  • 100 gr faina Gold Maya
  • 100 ml smantana
  • 2 oua
  • 1 litru lapte
  • 100 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 25 gr drojdie
  • 5 linguri zahar
  • 1/2 lingurita sare
 
Mod de preparare
Se opareste malaiul Gold Maya cu laptele fiert in clocot si se amesteca pana ce malaiul absoarbe tot laptele si apoi se lasa la racit. 
Se desface drojdia in putina apa calda cu o lingura de zahar si se toarna penste compozitia din malai.
Se adauga ouale, untul, uleiul, faina Gold Maya si sarea. Se amesteca bine pana se incorporeaza toate ingredientele.
Se taie dovleacul cubulete, se amesteca cu zaharul si se lasa cateva minute pana ce zaharul este absorbit; apoi se pune intr-o cratita cu putin ulei si se caleste pana se inmoaie putin, fara sa se zdrobeasca.
Se tapeteaza o tava, se toarna compozitia de malai si se pun deasupra cubuletele de dovleac.
Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Mod de servire
Se serveste fierbinte, in farfurii adanci, cu smantana deasupra.
Secretul bucatarului
Compozitia care se pune in tava trebuie sa aiba consistenta unei smantani.