|
|
|
»
Retete » Lapte de bou

Lapte de bou

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
 
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.
 
In alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
 
Varianta din Sibiu a retetei  se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).
 
Ingrediente:
  • 4 cani de seminte de dovleac, decojite
  • un litru de apa/ lapte
  • sare
 
Mod de preparare:

Apa/ laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca ”faina” din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.

Secretul bucatarului:

Pentru a nu se afuma ”Laptele de bou”, se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca ”faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.

Mod de servire:

Se pregateste o mamaliga tare din malai Gold Maya. Se lasa sa se raceasca si se taie felii.
Se serveste ”laptele de bou” cu felii de mamaliga (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucati de mamaliga in ”laptele de bou”).