|
|
|
»
Retete

Retete - Produse Gold Maya


Cum sa alegi faina potrivita pentru cozonac?
Cum sa alegi faina potrivita pentru cozonac?
Pregatirea unui cozonac este un veritabil test pentru toate gospodinele. Cozonacul perfect este pufos la interior si bine rumenit la exterior. Pentru a realiza un aluat bun, care va creste bine, este foarte important sa folositi ingredientele adecvate. Unul dintre cele mai importante este faina. In acest articol va vom indica cum sa alegeti faina ideala pentru cozonac.


Bicarbonatul de sodiu - Util in bucatarie
Bicarbonatul de sodiu - Util in bucatarie
Una din cele mai cunoscute utilizari ale bicarbonatului de sodiu in bucatarie este cea de agent de crestere pentru produsele de patiserie. Denumit în limbajul uzual „bicarbonat“, este o substanta alcalina care, amestecata cu un acid intr-un mediu umed, reactioneaza si produce dioxidul de carbon necesar cresterii aluaturilor. Ingredientele acide care se pun in amestec cu bicarbonatul sunt otetul, zeama de lamaie sau iaurtul.
Zabic
Zabic
Reteta face parte din a 2-a editie a programului de educatie culinara “Descopera tradtţiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu Gold MayaHeinner Electrocasnice si Ferma noastra, in perioada 8 ianuarie 2014 – 20 ianuarie 2015. Casa Oprescu a fost restaurantul partener al proiectului in perioada 6 decembrie 2014 - 20 ianuarie 2015.
Tocana munteneasca
Tocana munteneasca
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agenţia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu Gold MayaHeinner Electrocasnice si Ferma noastra, in perioada 8 ianuarie 2014 – 15 ianuarie 2015. in decembrie, Casa Oprescu a fost restaurantul partener al proiectului.
 
Reteta Tocana munteneasca este folosita in Muntenia si preparata la restaurantul cu specific romanesc Casa Oprescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Rosii umplute cu carne de pasare
Rosii umplute cu carne de pasare
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In noiembrie, Celebration Garden este restaurantul partener al proiectului.
Reteta Rosii umplute cu carne de pasare este folosita in Muntenia si preparata la restaurantul cu specific romanesc Casa Oprescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Placinta olteneasca
Placinta olteneasca
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera tradiţiile culinare romaneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In noiembrie, Celebration Garden este restaurantul partener al proiectului.

Reteta Placinta olteneasca este folosita in Oltenia si a fost preparata la restaurantul Celebration Garden, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Mancare de limba cu praz si masline
Mancare de limba cu praz si masline
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romaneşti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In noiembrie, Celebration Garden este restaurantul partener al proiectului.
 
Reteta Mancare de limba cu praz si masline este folosita in Oltenia si preparata la restaurantul Celebration Garden, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Sarmale in dovleac
Sarmale in dovleac
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In noiembrie, Celebration Garden este restaurantul partener al proiectului.
 
Reteta “Sarmale in dovleac este folosita in Oltenia si preparata la restaurantul Celebration Garden, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!.
Cotlet de porc cu mamaliguta si cartofi
Cotlet de porc cu mamaliguta si cartofi
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In octombrie, Crama Moldovita este restaurantul partener al proiectului.
 
Reteta “Cotlet de porc cu mamaliguta si cartofi este folosita in satele din Moldova de peste Prut, fiind (probabil) imprumutata din bucataria georgiana si adaptata la bucataria traditionala moldoveneasca. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 

Pui Tapaka
Pui Tapaka
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In octombrie, Crama Moldovita este restaurantul partener al proiectului.
 
Reteta veche “Pui Tapaka” este folosita in satele din Moldova de peste Prut, fiind (probabil) imprumutata din bucataria georgiana si adaptata la bucataria traditionala moldoveneasca. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Zeama moldoveneasca
Zeama moldoveneasca
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. In octombrie, Crama Moldovita este restaurantul partener al proiectului.
 
Reteta veche “Zeama moldoveneasca” este folosita in satele din Moldova de peste Prut. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Topchit
Topchit
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Topchit” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Cocartita sau Gateje
Cocartita sau Gateje
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Cocartita/ Gateje” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Coconeti/ Bighiluse
Coconeti/ Bighiluse
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Coconeti/ Bighiluse” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Malai cu dovleac la cuptor
Malai cu dovleac la cuptor
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Sarbusca bucovineana
Sarbusca bucovineana
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Sarbusca bucovineana” era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Chiftele de legume cu ciuperci
Chiftele de legume cu ciuperci
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Chiftele de legume cu ciuperci” era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Mamaliga bucovineana
Mamaliga bucovineana
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Mamaliga bucovineana” era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Smaren bucovinean
Smaren bucovinean
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche “Smaren bucovinean” era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Oua cu castraveti
Oua cu castraveti
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche din Crisana “Oua cu castraveti” era folosita in satele din Banat si Crisana, la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Piparaica (Oaspica)
Piparaica (Oaspica)
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche din Crisana “Piparaica” (Oaspica) este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor. Reteta din Crisana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Curechi de dovleac
Curechi de dovleac
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche din Crisana “Curechi de dovleac” este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor. Reteta din Crisana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Balmos din porumb alb sau galben
Balmos din porumb alb sau galben
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.
 
Reteta veche din Crisana “Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa” este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor. Reteta din Crisana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Supa de lapte
Supa de lapte
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.
 
Reteta veche din Banat “Supa de lapte” este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat). Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Galuste de cartofi
Galuste de cartofi
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.
 
Reteta veche din Banat “Galuste de cartofi” este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat). Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Reteta ” Galuste de cartofi” se prepara in special in Banatul de munte. 
Supa de ceai
Supa de ceai
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.
 
Reteta veche din Banat “Supa de ceai” a fost obtinuta de la Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro) din Caransebes, Judetul Caras-Severin (Banat) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Prima mentionare a acestei retete vechi banatene cu numele ”Suppa de the” a fost realizata in ”Retetarul Culinar al lui Petru Lupulov din 1857”.
Mancare de brozbe
Mancare de brozbe
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.
 
Reteta veche din Banat “Mancare de brozbe” este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat). Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Reteta ”Mancare de brozbe” se prepara in special in Banatul de munte ( dar se poate intalni si in Ardeal (zona Hunedoara). 
Lapte de bou
Lapte de bou
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Clepezeu
Clepezeu
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Clepezeu” a fost primita din Marginimea Sibiului, Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”. 
Zama de paparada
Zama de paparada
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Zama de paparada” (Ciorba de omleta) a fost primita din satul Ighisu Vechi, Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Placinta impaturata
Placinta impaturata
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Placinta impaturata” a fost primita de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal)  si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
 

Intinsoare Bistriteana
Intinsoare Bistriteana
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Intinsoare Bistriteana” a fost primita de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal)  si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Coaca
Coaca
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta veche din Ardeal “Coaca” provine din satul Lazesti, Comuna Vadul Motilor (Judetul Alba) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Paturi
Paturi
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta traditionala din Ardeal “Paturi” a fost primita de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Fotografiile retetei au fost realizate de Point Studio iar filmul de preparare a fost produs de New Multimedia Solutions.
Tinsurica
Tinsurica
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta traditionala din Ardeal ”Tinsurica” (sau ”Intinsura”) provine din satul Lazesti, Comuna Vadul Motilor (Judetul Alba) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Rites
Rites
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta traditionala din Maramures ”Rites” a fost oferita de Pensiunea Ideal, din Baia Mare, judetul Maramures si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”. 
Hremzli
Hremzli
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
 
Reteta traditionala din Maramures ”Hremzli” (in Sighetul Marmatiei) sau ”Hermze” (in Baia Mare) a fost oferita de Pensiunea Ideal, din Baia Mare, judetul Maramures si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”. 
Cocurei
Cocurei
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
Reteta traditionala din Maramures ”Cocurei” a fost oferita de Complex Lostrita, din Blidari, judetul Maramures si a fost preparata de Dan Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”. 
 Cozonac Trandafir
Cozonac Trandafir
Va prezentam o reteta traditionala de Cozonac Trandafir primita de la Camelia Croitor. Cu o forma putin diferita fata de cozonacii clasici, reteta este una veche culeasa din caietele de retete ale bunicii. Va invitam sa o incercati si sa ne lasati o parere despre ea!

Muraturi asortate
Muraturi asortate
Timp necesar pentru preparare: 110 min;
Portii: 26 de litri de muraturi;
 
Ingrediente:
 
  • 2 verze taiate felii;
  • 1 varza rosie, taiata felii (pentru a da muraturiputina culoare);
  • 5 buc conopida, taiate;
  • 2 kg morcovi, curatati;
  • 12-14 ardei;
  • 3 radacini de telina, decojite si taiate felii;
  • 21 L de apa;
  • 1.5 kg sare pentru muraturi;
  • 1,5 L otet alb;
  • 10 frunze de dafin;
  • boabe de piper negru;
 
Alivenci moldovenesti
Alivenci moldovenesti
Ingrediente:
1 l lapte;
300 g malai Gold Maya;
1/2 kg branza de vaci;
1/4 l smantana;
100 g unt;
50 g faina Gold Maya;
4-5 oua;
o lingurita cu varf de sare.
Mamaliga umpluta cu ciuperci
Mamaliga umpluta cu ciuperci
Ingrediente:
400 gr ciuperci
200 gr carnati sau kaizer
1 lingura faina Gold Maya
2 linguri smantana
2 oua
400 gr malai Gold Maya
150 gr cascaval
pesmet
ulei
sare, piper

 

Mamaliga cu branza Cheddar, pui barbeque si sos de avocado
Mamaliga cu branza Cheddar, pui barbeque si sos de avocado

Ingrediente mamaliga:
9 cani de apa rece
sare dupa gust
3 cesti faina de malai Gold Maya
2 linguri de unt
250 g branza Cheddar razuita
o lingurita praf de chili
1 1/2 lingurita de sos picant